Beernem bijenvriendelijkste gemeente 2017

Beernem is dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de derde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Beernem is dus de derde winnaar en volgt zo Beveren en Knokke-Heist op die de titel in 2016 en 2015 behaalden. Het West-Vlaamse Beernem kreeg de titel voor haar bijenvriendelijk groenbeheer en burgerparticipatie. De wedstrijd kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen.

De 35 deelnemende gemeenten kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voorBijenvriendelijkste gemeente 2017 bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, maaien), het aanplanten van extra  bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht.

Label één, twee of drie bijen

De laureaten kregen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep werd de winnaar gekozen. Er zijn negen gemeenten die zich nu 3-sterren/bijengemeente mogen noemen: Aalst, Beveren, Beersel, Bonheiden, Knokke-Heist, Roeselare, Torhout, Beernem en Genk. 

Beringen, Brugge, Diksmuide, Izegem en Leuven verdienden dit jaar twee bijen.

De gemeenten die in 2017 één bij kregen en nog kunnen groeien in het project zijn Antwerpen, Deurne, Berchem, Wilrijk, Berlaar, Blankenberge, Boom, De Panne, Hooglede, Kortrijk, Steenokkerzeel, Stekene, Vilvoorde en Vosselaar.

De laureaten namen vandaag in Hamont-Achel hun label in ontvangst. Winnaar Beernem en laureaat Beersel mochten er hun aanpak voorstellen en kregen naast de eer ook een waardebon voor de aankoop van bijenvriendelijke planten.

Bijencharter en wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente

Er is steeds meer interesse in bijen en hun cruciale rol als bestuivers in onze voedselvoorziening. Verschillende  steden en gemeenten zetten acties op het getouw. Zo konden inwoners van Beernem in 2017 een ‘bijen-vriendelijk’ bordje aanvragen als ze voor bloemenrijk en insecticidevrij gaan. De acties moeten burgers prikkelen om de tuin, het terras of het balkon bijenvriendelijk in te richten. Gemeenten kunnen aan de bijenkar duwen door bijentips mee te geven in hun infokrant, een krokusactie op te zetten of fruitbomen te verdelen.

Al 40 gemeenten ondertekenden ondertussen het bijencharter, een initiatief van verschillende imkerfederaties die openbare besturen aanmoedigen om het decorgroen om te vormen tot bijenoases. De voorbije drie jaar namen ook meer dan 40 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Je vindt deze gemeenten in het kaartje onderaan dit persbericht.

We zetten de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente in 2018 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2018 opnieuw inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’ - categorie Bijenvriendelijkste Gemeente.

 

Meer informatie
Contact