Bijen: onderzoek hoogtechnologisch, maatregelen eenvoudig

Het Departement Omgeving heeft zondag 28 mei samen met bijenspecialisten en peter Dominique Persoone, het startschot voor de vierde Week van de Bij gegeven.  De campagne ‘Wild van hart, Wild van Bijen’ met als ondertitel ‘Maak van je tuin een restaurant voor bijen’ wil sensibiliseren en de leefomgeving van de bij verbeteren. Bijen en hommels zijn immers de belangrijkste groep van actieve bestuivers en dus essentieel voor onze voedselvoorziening. Naast de honingbijen zijn er in Vlaanderen meer dan 350 soorten wilde bijen en hommels. In vele gevallen zijn het solitaire soorten, die mee instaan voor de bestuiving van wilde plantensoorten en van gewassen. Bijen en hommels staan wereldwijd onder druk door habitatverlies, parasieten, ziekten, pesticiden, en zeer recent ook de Aziatische hoornaar. De soms massale sterftes in bijenkasten zijn het meest zichtbare bewijs.

Professor Dirk de Graaf van de Universiteit Gent, bijenspecialist verbonden aan Honeybee Valley, doet al vele jaren onderzoek naar bijen. Prof. De Graaf: “De tijd dat men met de microscoop de gezondheidstoestand van een honingbij kon inschatten, is lang vervlogen. De stap naar een uitgebreid bloedonderzoek bij bijen is niet ver af. Het onderzoek naar bijensterfte is dus hoogtechnologisch, maar de maatregelen om de bijen te helpen zijn eenvoudig: meer eten voor de bijen, minder pesticiden gebruiken en zorgen voor nestlocaties voor wilde bijen.”

Precies om bijen te helpen, organiseert het Departement Omgeving al voor de vierde maal De Week van de Bij. Een aantal bibliotheken zetten deze week onze bijenstand op en bijenvereniging houden opendeurdagen ter gelegenheid van Week van de Bij. Meer dan 90 tuincentra doen mee en verdelen flyers met goede bijenplanten. Scholen, verenigingen en bedrijven ondernemen acties. Tenslotte brengt het Departement Omgeving samen met peter Dominique Persoone nog de boodschap om braakliggende terreinen niet te behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen maar ze natuurlijk te laten ontwikkelen voor de bijen en de hommels. “Ook deze terreinen zijn belangrijk voor de bestuivers. Je kan een braakliggend terrein ook hooien na 1 juli. Maar nog beter is om bomen, struiken en vaste planten te planten in je tuin, klaver te laten groeien en je haag te scheren na de bloei. Want de bijen hebben het hele jaar door eten nodig”, aldus Bart Vandepoele, bijenspecialist van het Departement Omgeving.

Contact