Departement Omgeving valt samen met Colruyt en Universiteit Gent in de prijzen met nudgingproject

Op de Publica Awards 2019 is het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid samen met supermarkt Colruyt en de onderzoeksgroep Be4Life van de Universiteit Gent in de prijzen gevallen. Met het project ‘Nudgen naar een milieuverantwoord voedingspatroon in een supermarktcontext’ sleepten ze op 20 juni 2019 de eerste prijs in de wacht van de categorie Corporate Responsability. Binnen het nudging-project werd nagegaan hoe de consument meer milieuverantwoorde en gezondere keuzes kan maken in de supermarkt door gebruik te maken van gedragsinzichten. 

Kristof Rubens met de publika-awartBekroning voor een uniek partnerschap

Het Vlaams Departement Omgeving werd genomineerd voor het project ‘Nudgen naar een milieuverantwoord voedingspatroon in een supermarktcontext’ dat zij samen met Colruyt en Be4Life van de Universiteit Gent heeft opgezet. Ze ging na hoe gedragsinzichten in de vorm van nudges (duwtjes), kleine aanpassingen op basis van psychologische mechanismen, ingezet konden worden om de klant in de supermarkt betere keuzes te laten maken. In de periode 2016-2018 werd met succes getest in verschillende supermarkten om de klant meer seizoensgebonden, meer vegetarisch en minder grote vleesporties te doen kopen. Deze award vormt het  sluitstuk en een bekroning voor een uniek partnerschap tussen de overheid, een privébedrijf en een academische instelling. 
“We zijn zeer gelukkig en trots dat we deze prijs gewonnen hebben. Drie jaar geleden zijn we met veel enthousiasme begonnen aan dit project. Deze award betekent een erkenning voor de maatschappelijke relevantie van ons initiatief”, aldus Kristof Rubens, projectleider van het Departement Omgeving.
“Zonder onze uitmuntende partners Colruyt en de Universiteit Gent hadden we deze resultaten nooit kunnen bereiken. Deze prijs deel ik dan ook graag met onze partners.” 

Platform voor overheidsprojecten

De uitreiking van de Publica Awards vonden voor het vierde jaar plaats in het Brusselse Metropole Hotel. De awards bieden een platform om lovenswaardige overheidsprojecten te belonen en in de schijnwerpers te plaatsen. De EBP-groep, die de Publica Awards organiseert, is Europees marktleider op het vlak van informatie over en begeleiding bij overheidsopdrachten. Ruim 70 projecten werden geselecteerd door de jury’s over vijf verschillende categorieën. Het Vlaams Departement Omgeving kon de eerste prijs voor de categorie Corporate Responsability binnenhalen. Deze prijs zet zorg dragen voor het klimaat en iets terug doen voor de samenleving als doelstelling voorop. 

Meer informatie

Meer informatie over het project en filmpjes zijn beschikbaar op www.omgevingvlaanderen.be/gedragsinterventies-voor-voeding .

 

Contact

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Vlaams Departement Omgeving
M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be