Genk bijenvriendelijkste gemeente 2018

GBordje bijenvriendelijkste gemeente voor laureatenenk is dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de vierde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Genk is dus de vierde winnaar en volgt zo Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen, die de zoektocht naar de bijenvriendelijkste gemeente in opdracht van het Departement Omgeving uitvoert. Chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone reikte vandaag als peter van Week van de Bij de prijs uit en prees de Limburgse stad Genk voor haar bijenvriendelijk groenbeheer en burgerparticipatie.

In 2018 namen 50 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Ze kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury, die uiteindelijk 42 gemeente nomineerde. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, maaien), het aanplanten van extra  bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht. 

Label één, twee of drie bijen

De laureaten krijgen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep wordt de winnaar gekozen. Er zijn twaalf gemeenten die zich nu drie sterren bijengemeente mogen noemen: Aalst, Beernem, Beersel, Beveren, Bonheiden, Genk, Hasselt, Kalmthout, Knokke-Heist, Oosterzele, Roeselare en Torhout.

Avelgem, Beringen, Bredene, Diksmuide, Izegem, Koksijde, Kortrijk, Oostende, Rijkevorsel en Sint-Katelijne-Waver verdienden dit jaar twee bijen. 

De gemeenten die in 2018 één bij verdienden en nog kunnen groeien in het project zijn Antwerpen-Antwerpen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Deurne, Antwerpen-Merksem, Antwerpen-Wilrijk, Blankenberge, Boom, Damme, De Panne, Duffel, Hamont-Achel, Harelbeke, Hooglede, Kruibeke, Meulebeke, Middelkerke, Steenokkerzeel, Stekene, Wommelgem en Zonhoven.

Winnaar Genk en laureaat Kalmthout mochten vandaag bij de uitreiking hun aanpak voorstellen en kregen ook een waardebon voor de aankoop van bijenvriendelijke planten. De stad Genk onderneemt al sinds 2014 vele bijenvriendelijke acties en die worden verdergezet met nog meer en originele activiteiten: de oprichting van het B-team, de uitwerking van een bijenplan met uitgebreid communicatieplan, de uitbouw van een innovatieve bijenhal in het Heempark en campagnes met scholen en horeca (cf. foto’s in de bilage).

Bijencharter en wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente

Er is steeds meer interesse in bijen en hun cruciale rol als bestuivers in onze voedselvoorziening. Verschillende  steden en gemeenten zetten acties op het getouw. Zo ondertekenden al meer dan 40 gemeenten het bijencharter, een initiatief van verschillende imkerfederaties die openbare besturen aanmoedigen om het decorgroen om te vormen tot bijenoases. De voorbije vier jaar namen ook meer dan 60 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Samen zijn deze gemeenten te vinden op het kaartje in de bijlage.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Naast een voorbeeld voor andere gemeenten, is het ook de bedoeling dat de vele bijenacties burgers prikkelen om de tuin, het terras of het balkon bijvriendelijk in te richten. Gemeenten kunnen aan de bijenkar duwen door bijentips mee te geven in de infokrant, een krokusactie op te zetten of fruitbomen te verdelen. Bij winnaar Genk was de jury vol lof over de bijenvriendelijke aanplantingen van bomen, struiken, vaste planten en bloembollen met hoge stuifmeel- of nectarwaarde. Samen met de talrijke bloemenweides, zelfs naast het stadhuis en op begraafplaatsen, geeft Genk hiermee het goede voorbeeld.”

We zetten de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2019 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2019 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’.
Alle info www.vvog.info  en  www.weekvandebij.be 
 

Kaart met bijvriendelijke steden en gemeenten
Overzicht bijenvriendelijke gemeentes
Contact

Brigitte Borgmans - Woordvoerder Departement Omgeving
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be

Genk bijenvriendelijke gemeente - bijenhal
Genk bijenvriendelijke gemeente - bijenbordje