Inbeslagname pluimvee Haacht

  • 8 november 2019

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn van het Departement Omgeving heeft op 7 en 8 november 2019 bij een particulier in Haacht een grote inbeslagname gedaan van pluimvee.
 
Enkele honderden kippen, eenden, kalkoenen, duiven, parkieten, kanaries, struisvogels … werden door een inspecteur-dierenarts van het Departement Omgeving aangetroffen in slechte omstandigheden. De dieren waren slecht gehuisvest in zeer onreine plaatsen.

pluimee


Bovendien heerste er een plaag van muizen en ratten en werden er talrijke kadavers tussen de levende dieren aangetroffen. Verschillende dieren bleken mager tot zeer mager.

Aangezien de eigenaar geen problemen zag in de situatie van de dieren en geen aanpassingen wou uitvoeren, had de inspectiedienst geen andere keuze dan de dieren allemaal in beslag te nemen en ze te laten wegbrengen. 
 
“We nemen desnoods honderden dieren tegelijk in bescherming, als we ontdekken dat ze verwaarloosd worden”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “We willen dierenleed een halt toeroepen in Vlaanderen. Soms betekent dit dat we kordaat moeten ingrijpen. Maar het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook effectief te vermijden”.
 
De inbeslaggenomen dieren werden overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. De inspecteur zal later een beslissing nemen over de definitieve bestemming van de dieren. Ofwel worden ze allemaal toegewezen aan het dierenasiel, ofwel kunnen er een aantal dieren terug naar de eigenaar indien die voor de nodige aanpassingen zorgt.
 
Zoals bij elke inbeslagname maakt de inspectiedienst Dierenwelzijn een proces-verbaal op dat naar het parket gestuurd zal worden. 

Contact

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be