Laat deze zomer je hond checken aan de kust

Plage preferee sfeerbeeldDe dienst Dierenwelzijn van het Vlaams Departement Omgeving is deze zomer elke maandag met Radio 2 aanwezig op de zeedijk om hondeneigenaars te informeren over het belang van een correcte registratie en over de verzorgingsbehoeften van hun honden. Tijdens de Radio 2 zomertoer Plage Préférée wordt elke maandag een asieldier in de kijker gezet. Zo werd op maandag 1 juli voor konijn Patty uit het asiel ’Het Knaagtandje’ in Geraardsbergen een nieuwe thuis gezocht.

Chip en registratie

Alle honden moeten gechipt en geregistreerd worden voor ze acht weken oud zijn. Het chipnummer wordt met de gegevens van de hond en de eigenaar geregistreerd in de centrale databank DogID. Een correctie registratie is belangrijk om gevonden honden snel met hun baasje te kunnen herenigen. 
Elke maandagvoormiddag in juli en drie maal in augustus kunnen baasjes met hun hond langskomen bij de stand van de dienst Dierenwelzijn om de chip en registratie te laten controleren. Ze kunnen er ook terecht met vragen over de verzorging van hun hond. 

20 procent niet in orde

Op de eerste maandag werden van 74 honden de chip en de registratiegegevens gecontroleerd. 20 procent bleek niet in orde te zijn. Het ging in hoofdzaak om fouten in de adresgegevens, veelal te wijten aan een verhuis die niet werd doorgegeven. In vier gevallen stond de hond nog geregistreerd op het adres van de vorige verantwoordelijke.

Ruim 40 honden kregen een gratis check-up door studenten onder deskundige leiding van docenten-dierenarts. De eigenaars waren enthousiast over het initiatief. Ze hadden vooral vragen over de tandverzorging en de preventie van vlooien en wormen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: “Elk jaar verdwalen er heel wat honden. We kunnen verloren gelopen honden alleen terug thuis brengen als er een chip is met de juiste adresgegevens. Een chip en correct registreerde gegevens geven honden meer bescherming en baasjes meer gemoedsrust.”

De dienst Dierenwelzijn vind je elke maandag van 9u30 tot 12u30 op de zeedijk tijdens het Radio 2 programma Plage Préférée

  • 8 juli: Westende – Zeedijk ter hoogte van de Zwaluwenlaan
  • 15 juli: De Panne ter hoogte van het Vuurtorenplein
  • 22 juli: Middelkerke – Zeedijk ter hoogte van het Epernayplein
  • 29 juli: Koksijde-Zeedijk ter hoogte van het uurwerk aan het Eugenie Terlinckplein
  • 5 augustus: Bredene
  • 12 augustus: Mariakerke ter hoogte van het Strandplein
  • 19 augustus: Blankenberge-Zeedijk ter hoogte van de Pier
Meer informatie

Info over huisdieren: www.huisdierinfo.be
Info over asieldieren: www.adopteereendier.be
Meer foto’s op https://www.facebook.com/huisdierinfo/

Contact

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Vlaams Departement Omgeving
M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be