Perforerende neusring verboden

Persbericht 20/02/2019

Een perforerende neusring bij runderen is verboden. Enkel voor stieren wordt een uitzondering toegestaan. 
Sinds 2001 is een perforerende neusring bij runderen verboden. Blijkbaar zijn niet alle veehouders en dierenartsen hiervan op de hoogte. Daarom wil de dienst Dierenwelzijn even herinneren aan dit verbod.
De ingreep is verboden omdat:

  • het doorboren van het tussenschot van het neusgat pijnlijk en stressvol is voor het dier. Bovendien kunnen ontstekingen ontstaan als de ingreep niet correct is uitgevoerd. 
  • het dier blijvende hinder heeft van de neusring. Als de ring ergens tegenaan botst of als iemand hem vastneemt, veroorzaakt dit pijn. Ook kan de neusring uitscheuren, wat pijnlijk is en risico’s op infecties geeft.

Uitzondering.

Voor stieren - die gevaarlijk kunnen zijn - wordt een uitzondering toegestaan met het oog op de veiligheid van de mensen die met het dier moeten omgaan. Een neusring is een extra middel om het dier te controleren en te corrigeren.
Een neusring die niet perforeert, maar het tussenschot van de neus enkel omklemt, is wel toegelaten. Deze neusringen, meestal uit plastic, worden soms aangebracht bij dieren die zogen bij andere dieren.
Als tijdens een inspectie op een bedrijf koeien aangetroffen worden met een perforerende neusring, kan dit aanleiding geven tot een proces-verbaal en een administratieve boete van 640 euro. Overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving kunnen ook leiden tot een korting op de premies.   
 

Contact

Woordvoerder Departement Omgeving
T 02 553 62 68  |  M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be