Vier nieuwe ondertekenaars voor de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek

  • 3 oktober 2019

BD My Shopi, Ikea, Proximus en Steunpunt Welzijn ondertekenen vandaag de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Hiermee engageren zij zich om in het komende jaar 1 of 2 innovatieve acties op te zetten rond meer efficiënte en emissiearme leveringen in Vlaanderen. Ze treden in de voetsporen van vierendertig andere ondertekenaars die dit voorjaar samen met de toenmalige bevoegde Vlaamse ministers deze Green Deal lanceerden. 


Minder kilometers en groenere vervoersmiddelen

De deelnemers aan deze Green Deal zetten in op het terugdringen van het aantal gereden kilometers en zorgen ervoor dat noodzakelijke kilometers afgelegd worden op gepaste tijdstippen en met milieuvriendelijkere of zero-emissie voertuigen. Zo zal Ikea België fietsleveringen aanbieden vanuit één van haar winkels in Vlaanderen en bij contractonderhandelingen met transporteurs die express thuisleveringen voor hen verzorgen voorwaarden stellen rond groene leveringen. Proximus zet in op winkelbelevering via fietskoeriers en zal daarbij eigen leveringen bundelen met die van L’Oreal aan kappers. Om autokilometers voor privétransportnoden terug te dringen, bouwt Steunpunt Welzijn een deelplatform uit. Daarnaast bieden ze transport per cargofiets aan voor lokaal bedrijfstransport. Wat vol de stad in gaat, moet ook zoveel mogelijk vol de stad uit. Dat is het motto van BD myShopi dat gebruiksvriendelijke last-mile oplossingen zal aanbieden voor e-commerce leveringen, oversized items, bagage, enz. met elektrische cargobikes en bestelwagens. 

Green Deal creëert platform voor samenwerking

Naast directe acties om emissies te verminderen, streeft deze Green Deal ernaar om te verbinden en om de samenwerking tussen verschillende actoren te stimuleren. Vandaag vindt een inspiratie- en matchmaking event plaats voor de Green Deal deelnemers in de gebouwen van Proximus in Brussel met keynotes door Jos Streng van Stad Rotterdam, Philippe Lovens van urbike en Thomas De Ganck van Lidl. Zij vertellen hoe hun bedrijf of organisatie streeft naar duurzame stedelijke logistiek. Daarnaast pitchen zeven bestaande deelnemers en de vier nieuwe deelnemers hun Green Deal acties voor hun collega’s. Zes aanbieders van duurzame logistieke oplossingen in de Green Deal laten deelnemers kennis maken met hun oplossingen tijdens een markt. 

Grote impact van logistiek op leefbaarheid steden

In steden is de logistiek verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport. Hoewel leveringsvoertuigen slechts 10-20% van de kilometers voor hun rekening nemen, staat deze sector in voor 30-50% van andere emissies zoals stikstof en fijn stof. Bovendien zal de vraag naar stedelijk goederenvervoer blijven groeien: steden blijven immers groeien en de consumenten die er leven, werken en ontspannen hebben steeds hogere verwachtingen. Om de steden leefbaar te houden en tegelijk de uitstoot van transport te beperken, is werken aan een duurzame én efficiënte stedelijke logistiek cruciaal. Zo worden de online bestelde pakjes efficiënt thuis geleverd, hangen nieuwe collecties op tijd in de rekken, kunnen restaurants hun klanten verse voeding aanbieden en worden bouwmaterialen tijdig geleverd. Dit vraagt echter nieuwe en innovatieve manieren om steden te bevoorraden.

Zevende Green Deal in Vlaanderen

De Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek is de zevende Green Deal in Vlaanderen. De Green Deals zijn een initiatief van de minister van Omgeving om bedrijven en sectoren verder te ‘vergroenen’. Het gaat om vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven en organisaties kunnen zelf voorstellen voor een deal aanbrengen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken. Meer informatie over de Green Deals op www.greendeals.be

Initiatiefnemers Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek

De deelnemers worden bijgestaan door The Shift die deze Green Deal coördineert, met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting. The Shift slaat de handen in elkaar met MOBI-VUB, Bond Beter Leefmilieu (BBL), Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), VIL (Innovatieplatform en Speerpuntcluster Logistiek) en de departementen Mobiliteit & Openbare Werken en Omgeving van de Vlaamse overheid. 

Partijen Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek

Addax Motors, BD MyShopi, Bpost, Bopro nv, Cargo Velo, CityDepot, Colruyt Group, De Fietserij, De Vlaamse Waterweg, DHL Express BE, ECOkoeriers, GreenPost, Ikea, Levanto, Mobipunt consortium, On Time Logistics, Proximus, RebelGroup, Rikolto, Schoenen Torfs, Sligro Food Group Belgium, Solva Streekoverleg, Stad Antwerpen, Stad Gent, Stad Leuven, Stad Mechelen, Steunpunt Welzijn, Suez, Telenet, Trens BV, VBO, vzw Bycykel

Contact

Voor inhoudelijke vragen:

Sara Verlinde 
Projectleider Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek
M 0479 36 74 89
Sara.Verlinde@vub.be

Voor vragen over het instrument Green Deal:

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be

greendeal