Week van de Bij 2018: Zonder bijen, geen lekkernijen!

Affiche Week van de Bij 2018: Zonder bijen geen lekkernijenVan 27 mei tot  3 juni 2018 organiseert het Departement Omgeving voor de vijfde maal de Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone is opnieuw peter van de campagne. Hij stort zich op de lekkernijen die bijen ons bezorgen.

Op de affiche demonstreert Dominique Persoone dit jaar een taart met vruchten die er zonder bijen niet zouden zijn. Meloenen, kiwi’s, rode en blauwe bessen, aardbeien en ook kersen hebben de bestuivingsdienst van de meer dan 300 soorten solitaire bijen en hommels nodig. Ook de honingbijen van de imkers helpen deze klus te klaren.

Maar ook bijen hebben voedsel nodig. Ze hebben vooral nood aan een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen. Een bloemenmengsel inzaaien is een belangrijk begin, maar bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdbrok die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Hoe schadelijk pesticiden (neonicotinoïden) zijn voor bijen, werd onlangs nog duidelijk aangetoond in een nieuw rapport van het Europees Voedselagentschap (EFSA).

Agenda

  • Zondag 27 mei 2018: Openingsfeest Week van de Bij in de Plantentuin van Meise. Vanaf 12u is iedereen welkom. Inschrijven is niet nodig, workshops en toegang tot de Plantentuin zijn uitzonderlijk gratis. Info op www.weekvandebij.be.
  • Donderdag 17 mei 2018: Wetenschapscafé bestuiving en onze voeding; 20u Plantentuin van Meise.
  • Dinsdag 8 mei 2018: Wereld Bijendag. In de Plantentuin van Meise is er een bijenbal voor de naburige scholen (gesloten evenement).
  • Wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente: van 16 april tot 31 mei 2018 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. We gaan op zoek naar de opvolger van Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015). Reglement en inschrijvingsformulier op www.weekvandebij.be

 

Meer informatie
  • Op de website www.weekvandebij.be  is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden.

  • Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de Facebookpagina.

Contact