Week van de Bij opent met groot bijenfeest zondag 2 juni in Gent

Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/). De opening vindt dit jaar plaats op zondag 2 juni aan het Sint-Pietersplein in Gent. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone en meter Britt Van Marsenille strijden om de mooiste bijentuin. Op het openingsfeest wordt bekendgemaakt of Damme of Beveren met de eer gaat lopen.

De bij in nood

Het nieuwe, onlangs verschenen rapport van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor wetenschap en beleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) stelt dat de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en ecosystemen én de vele fundamentele bijdragen die de natuur ons biedt, snel afnemen, maar dat het nog steeds mogelijk is om een duurzame toekomst voor de mens en onze planeet te waarborgen. Eén van de diersoorten die het moeilijk heeft, is de bij. Oorzaken van bijensterfte zijn het gebruik van pesticiden, de afname van een kwalitatieve en kwantitatieve leefomgeving en parasieten zoals de Varroamijt. Er is dus actie op het terrein nodig om het tij te keren. Week van de Bij neemt het sinds 2014 op voor wilde bijen, hommels en honingbijen en wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Want bijen zijn uiterst belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten.

Samen bijen helpen in de stad

Het thema van Week van de Bij 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving. Meester-chocolatier Dominique Persoone en radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille zijn peter en meter van Week van de Bij. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bloementuin van Vlaanderen aan te leggen. Ze kregen daarvoor de hulp en steun van het gemeentebestuur van Beveren (Britt) en van Damme (Dominique).           

Zondag 2 juni: Opening Week van de Bij

Tussen 13u en 17u Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de stad Gent aan en rond De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Iedereen welkom tussen 13u en 17u. Je kan proeven van honinglekkernijen, stuifmeel en bijen onderzoeken onder de microscoop, stof bedrukken met bloemen, de stuifmeelrace spelen, kijken door de ogen van een bij met een Virtual Reality-bril, het Gentse bijenlied zingen enz. De kleintjes kunnen luisteren naar boeiende bijenverhalen, waskaarsjes rollen, zaadbommen draaien, insectenhuisjes knutselen enz.  

Op de website www.weekvandebij.be/ is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld de bijenkrant. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Deze actie draagt bij tot Sustainable Development Goal 2, 3, 13 en 15

 

Campagnebeeld Week van de Bij Dominique
Campagnebeeld Week van de Bij Britt
Contact

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Vlaams Departement Omgeving
M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be